Υμηττού 24 κ Ελευθερίου Βενιζέλου 49, 155 61, Χολαργός
×
Γλώσσες

Γλώσσες

Κορεάτικα

Τα Κορεατικά Τζόσονγκουλ/Χάνγκουλ 조선말/한국어Χάντσα: 朝鮮/韓國語

είναι η επίσημη γλώσσα της Κορέας, τόσο της Νότιας όσο και της Βόρειας. Είναι επίσης μια από τις δύο επίσημες γλώσσες στην Αυτόνομη Κορεατική Διοικητική Περιφέρεια της Γιάνμπιαν στην Κίνα. Είναι η μητρική γλώσσα πάνω από 78 εκατομμύριων ανθρώπων. Για μια χιλιετία χρησιμοποιούσε τη Χάντσα (που είναι κινεζικοι χαρακτήρες) για τον γραπτό της λόγο και φωνητικά συστήματα όπως το Χιάνγκτσαλ, Γκούγκιολ και Ίντου. Το 1443 ο Σέτζονγκ ο Μέγα έδωσε εντολή  

να φτιαχτεί ένα εθνικό σύστημα γραφής όπου σήμερα αποκαλείται Χάνγκουλ/ Hangul αλλά έγινε ευρέως διαδεδομένο τον 20ο αιώνα λόγω της προτίμησης του χάντζα από την αριστοκρατία γιάνγκμπαν /yangban. Είναι το μοναδικό αλφάβητο ευρείας χρήσης που σχεδιάστηκε επιστημονικά. Έτσι έχει γίνει ένα σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας της Δημοκρατίας της Κορέας καθιερώνοντας ακόμη και εθνική γιορτή την 9η Οκτωβρίου για τον εορτασμό του. Αποτελείται από 24 γράμματα φωνητικής γραφής που είναι εύκολο να τα μάθει και να τα χρησιμοποιήσει κανείς, επιβεβαιώνοντας τον βασιλιά Sejong όταν είπε ότι “ακόμη και ένας ανόητος θα μπορούσε να τα μάθει μέσα σε ένα πρωϊ”.

Αρκετοί είναι οι γλωσσολόγοι που την θεωρούν μεμονωμένη γλώσσα, ενώ άλλοι την εντάσσουν στην ομάδα γλωσσών Αλτάϊ.

Στην Νότια Κορέα η γλώσσα ονομάζεται Χανγκουκμάλ/Hangukmal που αποτελείται από το χάνγκουκ, η ονομασία της χώρας στα κορεατικά και το μαλ, που σημαίνει λόγος, ομιλία. Πιο επίσημη ονομασία της γλώσσας είναι Χάνγκουγκο/Hangugeo που σημαίνει εθνική γλώσσα. Στην Βόρεια Κορέα κι την περιοχή Γιανμπιάν η γλώσσα ονομάζεται Τζόσονμαλ/Chosonmal ή πιο επίσημα Τζόσονο /Chosono. Η λέξη Κορέα πρέπει να προέρχεται από τους Γκόριο Goryeoπου θεωρείται η πρώτη γνωστή δυναστεία στην Δύση.

Χαρακτηριστικό της κορεάτικης γλώσσας , σε αντίθεση με την κινεζική, είναι ο τόνος και το ύψος της φωνής που χρησιμοποιούνται για να διαφοροποιήσουν ομόηχες λέξεις. Κάθε Κορεατική λέξη έχει ένα φωνητικό σημείο στο τέλος υποδεικνύοντας το μέρος του λόγου.